Friskole for livet

Sådan arbejder vi som lærere

Af lærerne på Bordings Friskole 

Dette afsnit er resultatet af arbejde blandt lærerne på Bordings Friskole, hvor vi har diskuteret vores hverdag med afsæt i bestyrelsens tanker om skolens vision og formål. 

Vi har arbejdet på forskellige måder i processen – b.la. har vi interviewet hinanden og dermed fortolket og beskrevet, hvordan vi opfatter bestyrelsens værdier og tanker.

Frihed, åbenhed og undervisning

Som lærer på Bordings Friskole er man en vigtig del af et sæt traditioner og vaner. Nogle af disse skal man loyalt videreføre, mens andre gerne må udvikles og ses fra nye vinkler. Vi tror på, at faste holdepunkter i skoledagene er helt afgørende for fællesskabet.

Men det betyder ikke, at vi har et fast skema, hvor alle uger ligner hinanden gennem hele året. 

Fire gange om året lægges et skema for klasser og lærere, det bliver til på baggrund af ønsker fra lærerne, så der er plads til ture og tværfaglige forløb. 

Lærerne dækker hinandens planlagte fravær, så klasserne får færre vikartimer. Det giver frihed til at præge og planlægge dagene, så der er rum til de bedste ideer.

Vi synes, at den daglige undervisning skal bestå af mange forskellige afvekslende elementer, og vi vægter faglighed, kreativitet, dannelse og trivsel lige højt.

Man har en stor grad af metodefrihed som underviser på Bordings, det betyder, at der er kort vej fra gode ideer til virkelighed i klasserne. Til gengæld skal man som lærer på Bordings være klar til at give noget af sig selv i sin undervisning. På den måde mærker eleverne engagementet bag de valg, lærerne har taget. 

Vi stræber efter at pirre børnenes nysgerrighed, fordi den er et vigtigt udgangspunkt for motivation. Vi bruger fortællinger hele vejen fra 0. til 9. klasse, og vi forsøger ofte at bringe os selv i spil, når vi fortæller.

Samarbejde

Vores hverdag på Bordings er bundet op på en høj grad af tillid. Det er et vigtigt omdrejningspunkt for relationen mellem lærere, elever, forældre og ledelse. 

Vi har tillid til, at elever og forældre tror på, at vi vil det bedste for dem. Også selvom det nogle gange går imod den enkeltes behov i små og store sager. 

Vi forsøger at hjælpe hinanden bedst muligt som kolleger. Vi vil gerne dele viden og samarbejde på tværs af fag og klasser, og vi er opmærksomme på hinanden som kolleger. Vi tror på, at hvis vi anerkender hinanden, hilser på hinanden og stiller forventninger til hinanden, så skaber vi en ramme, hvor børn og voksne synes, det er rart at være.

Lærere og elever

Som lærere har vi en vigtig rolle i elevernes liv. Vi skal tydeligt sætte rammen for det fællesskab, eleverne er en del af. Et stærkt fællesskab der kan lære børnene alle de ting, man ikke umiddelbart kan måle. 

Vi tror på, at arbejdet med selvstændighed, kreativitet, respekt for alle, kritisk tænkning og dannelse er lige så vigtige egenskaber at tage med sig senere i livet. 

Eleverne på Bordings er frimodige. De evner at stille sig frem og vise, hvem de er, og de bidrager oftest i samtaler og diskussioner. Det er en vigtig egenskab at tage med sig videre i livet. 

Derfor skal vi kultivere denne egenskab. Vi skal holde fast i, at Bordings er et trygt sted at udtrykke sig som barn – et sted hvor man bliver lyttet til af børn og voksne.

Traditioner

Meget af vores undervisning bliver til de konkrete bidder af hverdagen, hvor den enkelte lærer møder klassen med sin erfaring, faglighed og menneskelige egenskaber. Det er unikke øjeblikke, fordi ingen undervisningstime er den samme, selvom slutmålet er fastlagt på forhånd.

Men den frihed, vi som lærere har, er på Bordings suppleret af en stribe traditioner, som er en del af skolens fælles fortælling. Ting vi gør sammen, fordi vi ved, de giver mening. Fordi det skaber fællesskab at dele en historie. Og fordi traditioner er vigtige.

Morgensang

Morgensang ser vi som et af de vigtigste holdepunkter, for det er gennem fællesskabet i sang og musik, at følelsen af at være sammen om noget er tydeligst – det er vigtigt. Vi synger to sange til morgensang - ofte en salme og en rytmisk sang. Imellem sangene beder vi Fadervor. 

Vi inddrager ofte eleverne i valg af sange, da vi oplever, at det giver en følelse af ejerskab over morgensangen for både elever og voksne. Vi vægter også, at eleverne lærer nye sange, så repertoiret udvides. 

Vi opdeler eleverne efter alder, så morgensangen er tilpasset børnenes alder. Forældre på Bordings er altid velkommen til at deltage i morgensangen - både hos de små og hos de store.

Lejrskoler 

Lejrskoler er en grundpille i livet på Bordings. 

Alle klasser er på lejrskole hvert år sammen med deres hovedlærere. Vi oplever, at fælles oplevelser på en lejrskole giver eleverne et stærkere bånd og styrker klassefælleskabet. Det kan være udfordrende for mange elever at skulle være væk hjemmefra, så det kræver at elever, lærere og familier arbejder sammen om at gøre turen til en god oplevelse.

0.-4. klasse tager altid på lejrskole på Friskolegården i Klippinge. Den firelængede bondegård er tæt forbundet til Bordings Friskole, da vi har lejet den i en lang årrække. 

Fordi vi besøger Friskolegården i de mindre klasser år efter år, oplever eleverne genkendelse, tryghed, udeliv og en ramme at udvikle klassefællesskabet i. Friskolegården benyttes også i 6. og 8. klasse.

I 5. og 7. klasse foregår lejrskolen længere væk, men stadig i Danmark, det kunne være i Sønderjylland eller på Bornholm. 

I 9. klasse tager vi på udlandstur. Vi har ikke en fast destination, men vægter at tage til byer eller områder, man kan nå med bus eller tog. Og vi går efter steder, der både er spændende og giver mulighed for at fortælle eleverne vigtige historier og opleve historiske steder og lære af historien. Destinationen kunne være Berlin med tema om Den Kolde Krig.

Teaterforestillinger

På Bordings har vi en lang tradition for at spille teater. Det kan være store forestillinger, hvor mange klasser arbejder sammen. Men det kan også være et mindre klasse-teaterstykke i forbindelse med fortælletimerne. 

Sangmakkere og venskabsvenner

På Bordings Friskole tror vi på, at det store fællesskab styrkes ved at store elever får ansvar for mindre elever. Det gør vi gennem to konkrete traditioner. 

I 3. klasse har man ansvaret for at følge de nye 0. klasser til morgensang, så hver elev har en fast morgensangsmakker, som man sidder sammen med til morgensang.

I 5. klasse er man med til at give de nye 0. klasser en god skolestart. Hver ny elev får en venskabsven fra 5. klasse, som kan vise rundt på skolen, svare på spørgsmål, eller tage med på ture. Nogle gange laver den nye elev og venskabsvennen faglige opgaver sammen med.

Emneuger 

På Bordings har vi to faste emneuger om året. Den ene er for hele skolen, hvor eleverne blandes fra 0. til 9. klasse. Den store fælles emneuge er ofte Bordingstan, hvor vi omdanner skolen til et minisamfund med egen økonomi, butikker, restauranter, værksteder og oplevelser.

Den anden emneuge planlægges i teams omkring indskolingen, mellemtrin og udskolingen, og her spænder emnerne bredt og er tilpasset det trin, eleverne er på.

Dannelsesture og pædagogiske dage 

På Bordings har vi også tradition for, at lærerne tager på dannelsestur i Danmark og det nære udland. Turene er med til at binde os sammen som kolleger. De oplevelser vi har sammen, kan vi bruge aktivt i vores daglige virke, og de giver os inspiration til nye visioner for skolen. 

Cirka en gang om året holder vi pædagogiske dage, hvor vi sammen fordyber os i et emne og diskuterer, hvad vi vil med vores skole. 

På pædagogiske dage og dannelsesture overtager forældrene undervisningen af eleverne. Det bliver sjove og anderledes dage for eleverne, som ofte kommer på tur, eller laver projekter med forældrene.